Dostavna vozila budućnosti

Dostavna vozila budućnosti

Na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru govorilo se i o tome kako će transport i snadbevanje izgledati u budućnosti. Na površini jednog Novog Beograda, 2.500 kompanija iz čitavog sveta izložilo je svoje ideje. I dalje su proizvođači iz Evrope dominantni, a nova rešenja koja su prikazana, koja deluju veoma avangardno, ulaze u serijsku proizvodnju za nekoliko godina. Autobusi, naročito gradski, već sada idu na električnu energiju, a veoma brzo ovaj pogon se seli i u kamione.

Za nekoliko godina u većini evropskih zemalja ulazak u centar grada kamionima biće potpuno zabranjen. Veliki distributivni centri na obodima gradova biće snabdeveni malim električnim dostavnim vozilima koja će biti snabdevena robotima i dronovima koji će raznositi manje narudžbine do kućnog praga. Onlajn narudžbina može doleteti do vaše kuće mnogo pre nego kombi koji se zaglavi u gužvi.

„Trenutno razmatramo mnoge opcije. Ovo što sada radimo ide u pravcu maksimalne racionalizacije korišćenja energije u okviru transporta. Sve novo možda i više košta ali mi želimo da verujemo da ćemo planeti sa novim izvorima energije i novim proizvodima dati još 50 godina zdravog života“, ističe Matijas Visman iz VDO-a.

Svi koji kupuju električna dostavna vozila u celoj Evropi uživaju subvencije koje se kreću čak i do polovine cene vozila. Uskoro se mora razmišljati da će i međunarodni transport ići našim auto-putevima i da se mora razmišljati o mreži punjača i servisnih stanica duž naših autoputeva.

„Trenutno se radi na standardima, moramo imati jedinstvenu politiku i jedinstvenu tehnologiju. Ne može svako raditi za sebe jer će tako sve usitniti da više nećemo moći da planiramo. Uglavnom i siromašne zemlje juga Evrope moraće da se prilagode standardima , a to očekuje i sve tranzitne zemlje“, objašnjava dr Volhang Berard iz „Dajmlera“.

U Hanoveru najviše ima kineskih kompanija. Oni najbrže vrše transfer tehnologije.

Dobre proizvode nude i Egipat i Turska, što znači da u ovom poslu nema granica. Brzina kojom se razvija transport u svetu učiniće da će mnoge firme koje sada imaju renome i ime nestati, a neke nove će se pojaviti.

Dovoljno je reći da se globalizacija i sada dešava, a da su skoro sve veće firme u Americi kupili Evropljani, a u Australiji posao sa kamionima drže Italijani.

Izvor: RTS

Leave a Comment