LUGANO

LUGANO

Lugano je grad na jugu Švajcarske nedaleko od granice sa Italijom. U ovom švajcarskom gradu priča se italijanski, ali sve je mnogo sređenije i utegnutije nego li u bilo kom italijanskom gradu.
Grad se nalazi na obali jezera Lugano, odnosno na ušću reke Kasarate u jezero, između planina Bre i San. Iznad grada se strmo izdižu Alpi, formirajući pitoreskne panorame. Ustvari, najupečatljivije obeležje ovog grada jeste priroda. Sve ostalo nekako tone u izmaglicu u odnosu na moćnu lepotu koja dominira oko jezera.

1.Dakle prva na listi znamenitosti svakako je jezero Lugano. Leti se može ići u obilazak jezera pedalinama, ali zimi se jedino može šetati uz obalu u okviru parka koji se naslanja na gradsko jezgro.

Sa planine Monte Bre pruža se impresivan pogled na Lugano i okolinu. Do vrha možete peške ili žičarom, a na vrhu vas čeka slikovito švajcarsko seoce.

U jezeru plivaju labudovi i patkice, nad jezerom jezde galebovi i golubi i svi se oni zajedno sjate ako koji od posetilaca odluči da ih hrani. Onda nastaje neverovatan prizor.

2. Lugano ima dobro očuvano staro gradsko jezgro sa nekoliko trgova, starih krivudavih ulica, sa velelepnim crkvama i palatama.
Na centralnom trgu se šepurila velika jelka, ukrašena zlaćanim kuglama, a okolo su bile načičkane drvene kućice koje se tradicionalno podižu zarad novogodišnjeg vašara.

Leave a Comment