Mihajlović: Kombi prevoz nelegalan i nebezbedan, zakon mora da se poštuje

Mihajlović: Kombi prevoz nelegalan i nebezbedan, zakon mora da se poštuje

Nema nijednog razloga da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne poštuje, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, navodeći da nelegalni kombi prevoz urušava transportnu delatnost zbog čega država gubi više od 50 miliona evra godišnje.

Pogledajte još i: Kombi prevoz Beograd

Ona je novinarima, povodom štrajka kombi prevoznika, rekla da kombi prevoz nije moguć ne samo godinu dana od kada je donet novi zakon, nego nije bio moguć 20 godina i sve vreme se obavljao praktično na nelegalan način.

– Država zbog toga gubi više od 50 miliona evra godišnje. Samo u prethodnih 10 godina pola milijarde evra gubimo zato što imamo zaista nelegalnu vrstu prevoza. Nije samo što gubimo novac, mi zaista na taj način urušavamo potpuno transportnu delatnost – kaže Mihajlović.

Navodeći da je zakon pripreman u javnoj raspravi i širokim dogovorima, Mihajlović je rekla da kombi prevoznici očekuju da se nađu u zakonu i da mogu legalno da obavljaju tu vrstu prevoza koja nigde ne postoji, a nije ni bezbedna.

– Ono što kombi prevoznici očekuju, to je da uđu praktično u zakon i da mogu da vas voze, kako građani kažu, od stana do stana, kako kome odgovara. To ne postoji nigde u svetu – navodi ministarka.

Nije bezbedno

Objasnila je da takva vrsta prevoza nije bezbedna, ne postoji nikakav red vožnje, nikakvog pravila ni kad se ide, na koji način se ide, ni ko vas vozi, ni kakve dozvole ima, nemaju tahografe, odnosno korisnici takvog prevoza ne znaju da li je vozač odmoran ili nije odmoran.

– Nigde ne bi mogli da obavljaju taj prevoz – kaže Mihajlović i ističe da oni koji su obavljali takvu vrstu prevoza ne moraju da izgube posao, kako sami tvrde, jer postoji potpuno legalan vid, a to su mini busevi gde se tačno zna koju kategoriju mora da ima vozač.

To, dodaje, svakako nije B kategorija, a u mini busevima mora da postoji tahograf i tačno utvrđen međumesni ili međunarodni linijski prevoz i odredišta, te da to pravilo postoji svuda, pa i kod nas i to je svetski i evropski standard.

Upitana koliko ima kombi prevoznika u Srbiji, Mihajlović kaže da je problem jer se njihov broj ne može tačno utvrditi, te da ima registrovanih oko 40.000 kombija, a između osam i deset preduzeća koja se bave samo tom vrstom prevoza.

Kako je navela, uglavnom su to preduzeća koja nisu registrovana za obavljanje takve vrste kombi prevoza, nego su to, na primer, turištičke organizacije ili organizacije registrovane za mnoge delatnosti pa obavljaju i kombi prevoz.

– Imate i velike, na primer, poznate od pre 10 godina kombi prevoznike koji su u međuvremenu nabavili i svoje autobuse ili su to prevoznici koji imaju i mini buseve i autobuse, ali imaju i kombi prevoz, pa je ovo legalno, a ovo što se zove kombi prevoz nije. Na taj način ostvaruju ekstra prihode i profite – navodi ministarka.

Prema njenim rečima, transportna delatnost i siva ekonomija uopšte u celom saobraćaju odnosi godišnje, po procenama transportnih udruženja, više od 100 miliona evra od čega je 54 miliona na kombi prevoz.

– Zašto to da radimo? Pri tome nije ni po jednom standardu, nije moguće da se registruju i da dobiju sve ono što je potrebno recimo za medjunarodni linijski prevoz jer nemaju ispunjene sve uslove – kaže ministarka i navodi da su ti uslovi vrlo rigorozni baš zato što je reč o bezbednosti ljudi koji se prevoze.

Leave a Comment