Ovo je Mercedesov kombi budućnosti

Ovo je Mercedesov kombi budućnosti

Naručili ste picu, i nakon petnaestak minuta umjesto da na vratima čujete zvono i preuzmete pošiljku, aplikacija na mobilnom telefonu vas obavještava da vam je hranu donio dron koji je aterirao na predviđenu adresu. Ovo je jedan od scenarija koji je Mercedes predvidio u okviru svoje strategije adVANce, kojom namjerava da unaprijedi transport i dostavu u gradskim zonama u bliskoj budućnosti.

Ako je suditi po sadašnjem trendu, do 2030. godine gradske zone će da budu dom za dvije trećine svjetske populacije. Samim tim će prevoz i logistika morati da se obavljaju brže i efikasnije, pri tom vodeći računa o životnoj sredini.

Mercedesov kreativni tim je došao na veliki broj ideja u oblasti isporuke na krajnju adresu korisnika, a sve to je implementirao u stidiju kombi vozila nazvanu Vision Van, čijoj smo svjetskoj premijeri u Štutgartu prisustvovali prošle nedjelje.

Vision Van ima potpuno automatizovan utovarni prostor. Inovativni algoritmi kontrolišu preuzimanje narudžbe, utovar, planiraju rutu i naravno, isporučuju robu dronovima i robotima. Vozač je praktično potreban samo da kontroliše proces i eventualno isporuči određene pošiljke.

“Razvili smo ovaj kombi jer smo vidjeli dva velika trenda, prvi je urbanizacija, a drugi digitalizacija. To nam je dalo priliku da kreiramo sveobuhvatni sistem i unesemo nove ideje u kombi koji nudimo našim klijentima za finalnu isporuku na krajnju adresu”, kazao nam je na prezentaciji Folker Morninveg, direktor u Mercedes-Benz Vans.

Prije svega, tu su aplikacije i rješenja za povezivanje vozača i dispečera. Razvijen je sistem koji sakuplja i obrađuje podatke koji se tiču statusa isporuke, trenutne lokacije i tovara, i šalje te informacije dispečeru. Na ovaj način on iz centrale nadgleda dostavnu flotu i upravlja isporukom na najefikasniji način.

Druga aplikacija se odnosi na efikasno snabdijevanje servisnih vozila odgovarajućim djelovima i alatima. Po Mercedesovoj zamisli, čitav proces će da bude automatizovan, pa radnik neće gubiti vrijeme da pregleda šta mu nedostaje, naručuje djelove i čeka na dostavu, već će odgovarajući djelovi bez prisustva vozača da budu ubačeni u kombi tokom noći.

Kao što smo najavili, Mercedes je pripremio i dronove smještene na krovu kombija. Oni će da nose manje pakete do krajnjeg korisnika i da se nakon isporuke vrate na svoje mjesto.

Za nešto teže pošiljke obezbijeđeni su roboti koji prihvataju pošiljku u kombiju, spuštaju se niz rampu, odlaze na destinaciju isporuke i vraćaju se sa zadnje strane kombija na svoje mjesto.

Efikasniji transport ljudi i robe, Mercedes planira da izvede i pomoću dijeljenja kombija. Tako će transportne firme po potrebi da biraju odgovarajuće vozilo za prevoz robe i da ga vraćaju nakon upotrebe.

Pojedine stavke djeluju prilično nevjerovatno u ovom trenutku, ali Mercedes je ubijeđen da će njegove ideje vrlo brzo zaživjeti.

I na kraju, ako se pitate da li će ovako da izgleda novi sprinter, vjerovatno ne, ali će većina ovih tehnologija da bude dostupna u budućim Mercedesovim kombijima.

Utovar čeka spreman na posebnoj platformi

Jedna od najzanimljivijih tehnologija odnosi se na unapređenje tovarnog prostora vozila. Do sada, radnici koji su isporučivali robu, trebalo je da po deset puta preraspoređuju stotine paketa u kombiju.

Automatizovani proces koji je razvio Mercedes omogućava mnogo brži  utovar  i istovar. Tovar je pripremljen unaprijed na posebnoj platformi koja samo uđe u tovarni sanduk kombija koji prihvata sadržaj. Prilikom isporuke, sistem će u pravo vrijeme vozaču da pokaže pravi paket koji treba da isporuči na destinaciji.

Izvor: Vijesti.me

Leave a Comment