Uklopite boju zidova i nameštaja u 4 koraka

Uklopite boju zidova i nameštaja u 4 koraka

Uklapanje boje zidova sa bojom nameštaja nije toliki trik koliko vam se može činiti, tako da se nemojte previše uzbuđivati oko toga. Potrebno je samo da ispratite nekoliko koraka, kako bi bilo koja soba koju uređujete izgledala stilizovano i moderno.

Prvi korak – Procenite svoj nameštaj

Osmotrite vaš omiljeni deo nameštaja u prostoriji – sofu, kauč, fotelju ili ormar, i neka to bude polazna tačka za odabir boje za zidove.

Ako vaš nameštaj po meri ima solidnu boju, odaberite boju iz iste palete za zid. Nemojte uzeti identičnu boju, već malo svetliju ili malo tamniju, kako biste izbegli da prostorija deluje monotono. Ukoliko je nameštaj šaren, odaberite za zid boju koja je na njemu dominantna, ili pak boju manje upadljivih detalja sa nameštaja.

Dobra kombinacija je i biranje kontrastnih boja za zidove u odnosu na boju nameštaja.
Na ovaj način, boja nameštaja vezana je za boju zidova, ali ne previše očigledno.

Pri odabiru dobrih kombinacija boja može vam pomoći i paleta boja koju ćete pronaći na internetu ili u „Uradi sam“ prodavnicama.

 

Drugi korak – Procenite prostoriju

Verovatno već znate za staro pravilo da se za manje prostorije koriste svetlije boje, a za veće tamnije. Ovo je načelno tačno, s tim što i maloj sobi jedan upadljiv, tamniji zid moze da doda veoma zanimljiv šmek.

Ako je vaš nameštaj tamniji, razmislite da možda jedan zid u sobi obojite tako što ćete imitirati tu tamniju nijansu nameštaja, a preostale zidove u skladnu svetliju nijansu.

Dobra varijanta je i da udubljenja u zidovima naglasite ovakvom upadljivom bojom koja se uklapa sa nameštajem, a ostatak prepustite neutralnim tonovima.

 

Treći korak – Kombinovanje boja

Ako ste izabrali boju za svoj zid koja nadopunjuje nameštaj, ali ste zabrinuti da bi ona mogla da bude previše upadljiva ili preterana, možete kombinovati tu boju i prigušeni ton iste nijanse, pa će vaši zidovi i nameštaj biti u skladu.

Koristite svetliju boju na samo jednom zidu kao akcenat, ili je upotrebite kao borduru, ili pak pokušajte da kombinacijom jedne svetlije i jedne tamnije nijanse napravite horizontalne pruge, koristeći krep trake kako biste dobili savršeno ravne linije.

 

Četvrti korak – Upotpunite prostoriju

Kada završite sa bojenjem zidova u skladu sa osnovnim nameštajem, dodajte ostatak nameštaja i okačite slike koje se slažu ili su pak u kontrastu sa osnovnim bojama.

Ne uzdržavajte se od malo mešanja stilova i dezena, jer će ih osnovne boje držati povezanim i usklađenim.

Leave a Comment