Ustoličite se!

Ustoličite se!

Stolica je neizostavan element uređenja enterijera. Osim udobnog sedenja, ona treba da bide i ukras prostora, u skladu sa ostalim nameštajem i uređenjem doma, uopšte.

Još 3000. g. pr.n.e. u starom Egiptu su se izrađivale stolice različitih oblika. Iako su njihov dizajn i udobnost neuporedivi sa modernim stolicama, bile su i ostale bitni elementi uređenja prostora. Svaka stolica i dalje jeste presto, pa stoga, treba da izaberete kako ćete se “ustoličiti”.

Stolice su uvek bile tema za mnoge dizajnere, a takođe i arhitekte, te su neki od njih, osim po zadivljujućim arhitektonskim zdanjima, ostali poznati i po dizajnu stolica.

Odabir stolica je vrlo zahtevan zadatak, jer se na tržištu nalazi veliki izbor različitih modela, boja, materijala i dimenzija, koji ih čine svojstvenima i posebno prigodnima za određene prostore.

Prilikom odabira, pažnju je potrebno usmeriti na prostor u koji će se one smestiti. Ukoliko je prostorija manja, odaberite stolice sitnijeg formata i svetlijih boja. Na taj će način biti manje upadljive u prostoru i on će se izgledati veći i prostraniji.

Veliki i osvetljeni prostori su stvoreni za odabir stolica većeg formata u tamnim, svetlim ili intenzivnijim bojama. U velikom prostoru nemojte postavljati premale stolice, koje će se svojom dimenzijom potpuno izgubiti u prostornosti sobe. Iako je prostornost poželjna, njen pogrešan odnos s dimenzijom pojedinih komada nameštaja može prostor učiniti neugodnim za boravak.

Odabir stolica će zavisiti od tipa prostorije u koju se smeštaju. Kuhinjske stolice treba da budu praktične i lake za pomeranje, udobne za sedenje i lake za održavanje. Obratite pažnju na praktičnost stolice – ne birajte tapaciranu stolicu za kuhinjski nameštaj, već bolje plastičnu, drvenu ili metalnu stolicu sa s jastukom za sedenje koji se može skinuti i oprati u veš mašini.

Udobne stolice tapacirane tkaninom ili kožom odličan su izbor za trpezarije povezane s dnevnom sobom, jer će poslužiti i kao dodatno sedište.

Odabir materijala za stolice zavisi od postojećeg nameštaja. Ukoliko dominira drveni naještaj, stolice u istom materijalu bi bile idealna dopuna ambijenta. Dobar izbor su i stolice ili polufotelje, potpuno presvučene tkaninom, kožom ili nekim veštačkim materijalom.

Moderni prostori s minimalističkim uređenjem su pogodni za gotovo sve tipove stolica – od modernih izvedenih u drvetu, metalu ili plastici, do stilskih kao svesnih kontrasta i naglasaka u prostoru.

Izbor materijala kojim se stolica oblaže je individualan, ali treba paziti o tome koliko je odabrani materijal prijatan za sedenje, izaziva li znojenje, koliko je hladan, osetljiv na prljanje i habanje. Boju stolica pokušajte uvek uskladiti s nekom od boja enterijera ili sa dezenom zavesa.

Pre kupovine sedite u vaše nove stolice. Udobnost je toliko važan faktor da će vam i najbolje dizajnirana stolica postati neugledna ukoliko ne pruža potrebnu udobnost. Pravilan položaj leđa za vreme sedenja je jedan od najvažnijih elemenata.

I na kraju finansijski faktor… Na tržištu postoji toliko različitih modela i cena, da ćete sigurno moći odabrati dobro dizajniranu i udobnu stolicu, koja će biti u skladu s potrebama enterijera i vašim finansijskim mogućnostima.

Izvor: Uredjenje stana

Leave a Comment