Otvoren Sajam nameštaja u Beogradu

Otvoren Sajam nameštaja u Beogradu

Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i Sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije otvoreni su danas na Beogradskom sajmu gde će biti više od 520 izlagača iz 45 zemalja.

Ove godine, prednost imaju kompanije koje su okrenute dizajnu i inovacijama. Dolazak stranih proizvođača, tvrde organizatori, pokazuje promenu u kulturi stanovanja. Te firme dolaze na tržišta koja su spremna da prihvate novine i kvalitetne proizvode, koji nisu preskupi. Domaći proizvođači tvrde da kupci u Srbiji na prvo mesto stavljaju cenu.

“Nažalost sve više, kako kod nas tako i u inostranstvu preovlađuje cena. Ljudi nemaju ni novaca kako bi priuštili sebi neki komad nameštaja”, kaže Branko Petrović, “Moja soba”.

Za prvih devet meseci ove godine došlo je do oporavaka srpskih proizvođača nameštaja. Izvoz nameštaja iz Srbije povećan je za petinu u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 299 miliona dolara. Ali proizvođači tvrde, znatno je manji nego što je ranije bio.

“Neki proizvođači koji su prisutni na tržištu već dugo, opstaju uglavnom zbog izvoza, ali izvoz opada u odnosu na ranije, pretežno zbog pada rublje u Rusiji, gde smo najviše izvozili”, navodi Ema Polić, nameštaj “Atlas”.

Strani proizvođači vide na srpskom i tržištima regiona mogućnost da dobro investiraju, ali i da pronađu dobavljače. Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da cilj da se pokažu svi resursi drvne industrije u Srbiji.

“Ovo je jedna od retkih privrednih grana, uz poljoprivredu, koja konstatno unazad nekoliko godina beleži suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom. Mi očekujemo da će doći do značajnih poslovnih ugovora i aranžmana koji će se napraviti tokom trajanja sajma”, rekao je Ljajić.

Održana je i investiciona konferencija o industriji nameštaja u Srbiji, gde su predstavljeni svi potencijali tog sektora.

Pored toga što imaju priliku da predstave svoje poslovne usluge i proizvode, imaće mogućnost da pronađu kvalifikovanu radnu snagu, na Sajmu zapošljavanja u drvnoj industriji i industriji nameštaja, koji je organizovan u okviru Sajma nameštaja. A kao posebna aktivnost organizuje se i besplatna radionica o samozapošljavanju u drvnoj industriji.

Izvor: N1

Leave a Comment