Koliko su bezbedna nova kombi vozila?

Koliko su bezbedna nova kombi vozila?

Nova generacija MPV i lakih komercijalnih vozila marki Peugeot, Citroen i Toyota osvoijla je maksimalnih pet zvezdica na EuroNCAP testovima bezbednosti.

Nezavisna organizacija za ispitivanje bezbednosti novih modela na evropskom tržištu testirala je tri srodna kombija – Peugeot Traveller, Citroen Spacetourer i Toyotu Proace.

Reč je o modelima koji su nastali u saradnji japanskog i evropskog proizvođača automobila, a u prodajne salone stižu 2016.

Vozila dele zajedničku mehaničku platformu, uključujući i pogonske jedinice, a proizvodiće se u PSA fabrici u Valensijenu, u Francuskoj.

Svaka od tri automobilske marke ima svoju verziju koje se međusobno razlikuju pre svega po dizajnu prednjeg dela karoserije.

S obzirom da je praktično reč o identičnim vozilima, nije iznenađenje da su sva tri modela dobila isti broj zvezdica na testu bezbednosti – u ovom slučaju 5 od mogućih 5, ali i identične ocene.

U oblasti bezbednosti odraslih putnika zabeležili su 87% a za zaštitu dece u vožnji nagrađeni su sa čak 91%.

Kada je reč o bezbednosti pešaka, ocena je nešto niža – 64%, dok su na polju elektronskih sistema asistencija Peugeot Traveller, Citroen Spacetourer i Toyota Proace zabeležili skor od 78%.

Sva testirana vozila pogonjena su 2.0 dizel motorima.

U nastavku možete pogledati video snimak testova sudara koje je objavio EuroNCAP:

Izvor: b92

Leave a Comment